dinsdag 10 april 2012

Stadsmuseum daagt jongeren uit: Huh? Wat staat daar?

Museum De Pont publiceerde deze week Huh? Het eigenwijze kunsttijdschrift voor jongeren Volume 2.0. Het betreft een prachtig vormgegeven blad over onder andere titels van kunstwerken die nergens op slaan, Chinese karakters en Titels toen & nuJust name it! Titels in beeld is dan ook de ondertitel van het jongerenblad. Aangezien het Stadsmuseum leerlingen wil stimuleren om de Taal van Tilburg te onderzoeken, ontbreekt ook deze niet met een pagina.

Huh? Wat staat hier?
Titels en namen bevinden zich niet alleen in een museum, maar ook op straat. Wie naar De Pont loopt via het Wilhelminapark, heeft zich vast wel eens afgevraagd wat er op de rand van het park geschreven staat. Ogenschijnlijk zijn het losse letters, maar zou je ze één voor één bekijken, dan blijkt dat je een gedicht leest van een voormalig literair BN-er. Aan de jongeren van Tilburg de vraag: ´Huh? wat staat hier?´

Collage
Op de site van CUBRA (Cultureel Brabant) vond Stadsmuseum Tilburg een collage die Han van Meegeren maakte van het gedicht. Letter voor letter werd door hem gefotografeerd en vervolgens in een collage gevat. Hij publiceerde op CUBRA de volgende tekst: Rond het Wilhelminapark in Tilburg heeft men in de het trottoir rond het park een gedicht [...] aangebracht. De letters liggen op ongeveer een meter afstand van elkaar. Het kost wat rondjes langs het park om exact te snappen wat er staat. De ruim tweehonderd foto's die ik er van gemaakt heb zijn verwerkt in [een] collage. Mijn schoenen zijn zichtbaar om de proporties enigszins te laten overkomen. Onderaan het gedicht [...] heb ik een foto op normale grootte geplaatst om een duidelijk beeld te krijgen van de omvang. Kunt u de collage niet lezen, niet getreurd. Ga naar Tilburg en wandel uw rondjes langs het park. Goed voor de gezondheid en uw kennis van de Nederlandse poëzie.

In dit citaat noemen we expres geen naam en titel van de dichter en zijn werk. Het is namelijk de uitdaging aan de jongeren van de stad. Naast de collage op de linkerpagina geeft Stadsmuseum op de rechterbladzijde een hint: alle letters samen vormen de oplossing voor de titel, de auteur en de datum. De opdracht luidt: `Onderzoek de Taal van Tilburg`. De zoektocht kan zowel klassikaal als individueel worden gedaan. Stadsmuseum stelt hiervoor maximaal 100 gratis exemplaren beschikbaar. Leerlingen of docenten van middelbare scholen kunnen een mail sturen om deze in hun bezit te krijgen.